Sanjam dom - ideje za lepši dom


Sanjam dom - ideje za lepši dom
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 2)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 3)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 4)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 5)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 6)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 7)Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 8)

Slovenski arhitekti, kje ste? Kaj ne opazite, kako se vam pred očmi spreminja krajina?! Stroka v Sloveniji ne reče nič in le nemo spremlja divjanje barv in stiropornih (pre)oblek. Dela nekoč ponosnih socialističnih arhitektov spreminjajo podobo. Nastaja neoliberalno kvazi demokratična arhitektura, kjer vsak stanovalec odloča, kakšne barve bo fasada - zato pa imamo 50 odtenkov marelične ...

Dovolj bodi gneva. Slovenska stroka je očitno dvignila roke, a ji ne bi bilo treba!

V blokovskem naselju Le Grand Parc v Franciji je 4000 stanovanj. Nekoč so tu živele mlade družine z otroki, ki so vmes odrasli in se odselili. Ostali so samo še upokojenci, ki pa imajo povsem drugačne urbanistične zahteve.

Bloki so bili zgrajeni med leti 1959 in 1975, zdaj pa so jih povsem prenovili. Bloka niso oblekli v stiropor, pač pa so ga razširili za 3,8 metra. S tem so stanovalci pridobili na površini, uporabili so najmodernejše materiale in s tem izboljšali energetsko učinkovitost, najpomembnejša novost pa so prostorne svetle terase, ki so kot nalašč za uživanje na soncu.

Za takšen pristop k obnovi so arhitekti Lacaton & Vassal z ekipo prejeli evropsko nagrado za arhitekturo leta Mies van der Rohe 2019.

Vredno posnemanja!

Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?!Tak je bil blok pred prenovo ...

Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?!... in tak po prenovi. Cena prenove je bila 365 eur / m2. Tako poceni kvadratnih metov ne najdete nikjer.

Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?!V ceno obnove / dograditve niso vključeni stroški menjave in širitve oken in vrat. Nekateri so obdržali novo pridobljene terase, nekateri so povečali prostore, spet drugi so kombinirali ...

Avtor: sd

 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 3)
 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 5)
 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 6)
 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 7)
 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 8)
 
Tudi po Evropi obnavljajo fasade, vendar kako?! (slika 1)


Pinterest
 
Facebook